10 Lapangan Terbang Terbaik Dunia

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, alhamdulillah syukur ALLAH bagi peluang aku untuk pengembara banyak negara. Bila mengembara berbagai negara memang tak dapat nak elak dari singgah di berbagai lapangan terbang. Berbagai bentuk arkitek lapangan terbang yang menarik terutama lapangan terbang baru.

Antara lapangan terbang yang pernah aku jejaki adalah Changi Airport, Suvarnabhumi Airport, Don Mueang International Airport, Soekarno-Hatta International Airport, Hong Kong International Airport, Macau International Airport, Frankfurt Airport, Rome Ciampino Airport, Beijing Capital International Airport, London City Airport, Doha International Airport, Dubai International Airport, Queenstown Airport, Amsterdam Schiphol Airport, Auckland Airport, Brunei International Airport, Prince Mohammad Bin Abdulaziz International Airport, King Abdulaziz International Airport dan banyak lagi.

Setelah menjejaki berbagai lapangan terbang, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mungkin bukan antara 10 lapangan terbang yang terbaik di dunia tetapi antara 10 lapangan terbang yang tercantik di dunia. KLIA memang unik seni arkitek berbanding dengan lapangan terbang yang lain. KLIA2 yang akan menjadi pusat kepada penerbangan tambang murah Malaysia akan mula beroperasi pada 2 Mei 2014 pasti akan menambah kehebatan KLIA.

Daripada senarai 10 lapangan terbang terbaik dunia aku telah menjejaki empat daripadanya iaitu Changi Airport, Amsterdam Schiphol Airport, Hong Kong International Airport dan Beijing Capital International Airport.

Senarai 10 lapangan terbang terbaik di dunia

1. Singapore Changi Airport

Changi_Airport

2. Incheon International Airport, Seoul, South Korea

Incheon_International_Airport_Seoul_South_Korea

3. Amsterdam Schiphol Airport, The Netherlands

Amsterdams airport Schiphol

4. Hong Kong International Airport, Hong Kong, China

Hong Kong international airport

5. Beijing Capital International Airport, China

Beijing Capital Airport

6. Munich Airport, Germany

Munich Airport

7. Zurich Airport, Switzerland

Zurich Kloten Airport

8. Vancouver International Airport, British Columbia, Canada

Vancouver International Airport

9. Tokyo International Airport (Haneda), Japan

Tokyo International Airport

10. London Heathrow Airport, England (Great Britain)

London Heathrow Airport

Paling menarik hampir semua lapangan terbang antarabangsa mempunyai kemudahan surau dan ada juga yang mempunyai restoran halal. Selepas tragedi misteri kehilangan MG370 pemeriksaan di semua lapangan terbang lebih ketat dan senarai bagasi yang boleh dan tidak boleh dibawa masuk juga semakin ketat.

 

Tempat yang best untuk bawa anak-anak bercuti

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, apabila cuti sekolah sahaja pasti aktiviti melancong dalam negeri dan luar negeri akan menjadi keutaman keluarga untuk membawa anak-anak makan angin terutama di hujung tahun. Melancong di tempat menarik seluruh Malaysia pasti menjadi keutamaan untuk menyahut kempen kerajaan cuti-cuti 1Malaysia. Tahun 2014 telah diumumkan sebagai Tahun Melawat Malaysia pasti lebih aktif lagi industri pelancongan Malaysia.

Club Med Pool

Antara lokasi yang pasti menjadi tempat yang best untuk bawa anak-anak bercuti sudah pastilah  tempat menarik di Malaysia seperti :

  1. Lokasi menarik di Kuala Lumpur
  2. Lokasi menarik di Langkawi
  3. Percutian menarik di Bukit Fraser
  4. Jalan-jalan tempat menarik di Terengganu sempenan tahun melawat Terengganu
  5. Taman Legoland di Johor Bahru
  6. Tempat menarik di Kuching Sarawak
  7. Shopping barang berjenama di Johor Premium Outlets
  8. Strawberry Park Resort lokasi percutian hebat
  9. Cameron Highlands tempat menarik
  10. Paragliding di Bukit Jugra

Kalau perlu naik pesawat mungkin tips membeli tiket Airasia termurah boleh dijadikan panduan. Nak tahu tips cara beli tiket murah sila klik SINI.

Kepada yang nak menginap di hotel mesti baca tips cara tempahan bilik hotel diskaun sehingga 60%. Nak tahu cara dapat diskaun tempahan hotel terbaik sila klik SINI.

Paling penting bila nak membawa anak-anak bercuti mesti ada perancangan bercuti supaya tidak membazir kerana kita boleh memperolehi tiket pesawat dan kadar bilik hotel yang murah kalau tahu caranya.

Island hopping

lego studios legoland malaysia

Kalau ada lokasi menarik yang nak dicadangkan sila tinggalkan pesanan di ruangan komen

Untuk mendapat diskaun terbaik tempahan bilik hotel di seluruh Malaysia dan dunia sila klik link berikut.

TEMPAHAN HOTEL SECARA ONLINE UNTUK DISKAUN SEHINGGA 60%

Jangan bazirkan duit anda buatlah tempahan bilik hotel di lokasi menarik pelancongan di Malaysia secara online.

Traveling Thailand for Dummies: Tips for first time solo travelers!

Hello- I’m back!

Sending some love from the beautiful island of Langkawi, am staying here for now. It’s such a lovely place. How’s your travelling?

Today am gonna shed some information for you guys who would want to try backpacking solo and to me the best place to start is Thailand. Here are my take on how to backpack in Thailand as well as travelling overland in Thailand! Enjoy!

Thailand is definitely one of the most beautiful countries in the world. Its country is made up from sandy beaches, emerald green waters, metropolitan Bangkok and the  really beautiful mountainous Northern provinces. Do you know that it is possible to travel throughout Thailand via its railways and buses? I have been doing for a while when I started my travelling life to Thailand.  It is actually pretty safe and definitely recommendable. Here are my tips on how you can do your own Thailand Overland Trip!

visit Thailand

1-      It’s so cheap that you would not believe that you are even paying it! Put it this way, a train ride from the Hat Yai to Bangkok cost only RM 55 (USD  15), that is a 22 hours train ride on its Non-air conditioned Berth.  Cheap isn’t it?

2-      For non-ASEAN travellers, look into your visa requirement carefully. If you are entering Thailand via land, you might just get 15 days.  It is often travellers tend to overlook on this matter. For ASEAN travellers, you will get 30 days Visa on Arrival for free.

3-      There are two types of buses, government or travel agency buses. There are times where it is cheaper to buy buses from travel agency. But you will have to play through with their scams, which can be a little funny sometimes.

4-      Remember to have separate bags for your valuables and your other stuffs. There have been cases reported of bags being ransacked and valuables being stolen. Separate your passport, credit card and other valuables into other bag and bring it onboard with you.

5-      From Hualamphong Train Station in Bangkok, you can find connecting train to other neighbouring countries such as Laos PDR and Cambodia.  To get to Vientaine, you can get to Nong Khai border of Thailand and cross over to Thanaleng via the friendship bridge. As for Cambodia, you can take a train to Aranyaprathet and cross into Poipet, Cambodia.

6-      Train food is relatively cheap but if you are truly on a shoestring, there will be vendors coming in at stations stops to sell food. It is cheaper than the canteen of the train. I find it tastier too!

7-      7-11 in Thailand is like not like in other countries, it is abundant and you can see it every 5 minutes of walking. Stuffs are cheaper here compared to normal stores. For example some large mineral water is only RM 0.90 (USD 0.30).  I would recommend stocking up for long hours train ride from 7-11.

8-      Try the night train if you are travelling long hours, you can save up on hotel/hostel fee for the night. Besides that you will arrive fresh at your new location.

9-      In some places like Krabi or Chiang Mai, it is actually cheaper if you share and hire the whole Tuk Tuk (Songtheow) with other people for sightseeing.  Plus it is much more flexible compared to taking tours from travel agency.

10-   There are a lot of cheap hotels, B & B, hostels and guesthouses in smaller towns in Thailand. Why don’t you opt for cheaper stay and stretch on the days of your trip. Most of this places are actually pretty nice and cosy.

11-   For nature lovers, head up north to Chiang Mai and Chiang Rai. For those who loved the sandy beaches and clear water, head down to the Andaman and Gulf Coast for the islands. And may I suggest to those who are history buffs, head to Sukhotai, Ayuthayya or Pai as well as do not give Bangkok a miss for its metropolitan vibes!

visit Thailand

Thailand is a beautiful country and I am definitely coming back to  discover it all. Above all, a trip to Thailand will definitely leave a big dent of change in you and leaving you wanting more out of it. It is a country crazy amazing with history, culture and its peoples’ lovely smile, it’s why all travellers recommend it- Overland Travel Thailand the Land of Smiles! :D

Till then keep on travelling peeps!  You may follow my journey here on twitter twitter Rayyan at @rayyanharies or email me at  [email protected] . :D

Johor Premium Outlets memang menarik

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, akhirnya sampai juga aku ke Johor Premium Outlets selepas hampir dua tahun dibuka. Johor Premium Outlets atau terkenal dengan JPO terletak di tepi lebuhraya menuju Senai Airport dibuka pada bulan Disember 2011 merupakan satu-satunya premier outlet di Asia Tenggara.

Tak lah susah sangat nak sampai ke JPO ni, kalau anda dari utara ikut je lebuhraya Plus menuju ke Johor Bahru dan tuju je ke Airport Senai sehingga nampak signboard besar Johor Premium Outlets, ikut jelah susur keluar menuju ke lokasi. Jangan risau kawasan parkir memang luas tapi masuk bukanlah percuma. Kadar bayaran parkir tak lah terlalu mahal hanya RM3 untuk 3 jam.

Berbagai jenama terkenal dijual di JPO mengikut selera masing-masing. Kebetulan kami datang ketika cuti Hari Malaysia memanglah tersangatlah ramai pengunjungnya. JPO menjadi pusat pelancongan utama kerana yang datang bukan sahaja pelancong tempatan tetapi ramai juga pelancong dari Singapore, Indonesia, China dan lain-lain lagi.

Landscape JPO memang sangat menarik yang pasti tidak akan membosankan kepada pengujung. Banyak kerusi disediakan diluar kedai jadi kepada yang meneman tu tak lah bosan nak berdiri menunggu.

Johor Premium Outlets

Jenama yang hebat-hebat menanti pengunjung JPO

Johor Premium Outlets

Berbagai jenama-jenama di JPO

Jenama di Johor Premium Outlets

Berjalan-jalan di JPO bersama keluarga mengingatkan kembali aku pengalaman kembara di Europe tahun 2012. Di sana memang banyak premier outlet dan kebanyakan memang terletak di tepi highway.

Tapi barang diingatkan kepada pengila Louis Vuitton dan Hermes jangan diharapkan sangat memang tak de buian sahaja di JPO tapi disemua premier outlet di dunia. Dua produk ni nak dikira super premier jadi perlu nak letak kat premier outlet.

Johor Premium Outlets

Memang berbaloi-baloi shopping kat JPO ni sebab harga memang harga runtuh, diskaun gila-gila sehingga 70%. Tapi kalau dah dapat harga runtuh janganlah persoalan modal lama ke baru. Kalau nak modal terbaru beli je kat Pavillion atau Garden kat Kuala Lumpur tapi jangan harap dapat diskaunlah.

Dah penat berjalan boleh singgah diberbagai cafe, restoran dan foodcourt untuk basahkan tekak dan penuhkan perut dari makanan barat sehinggalah makanan tempatan.

Foodcourt Johor Premium Outlets

Kepada pengunjung muslim jangan risau masuk je waktu solat boleh bersolat di surau yang disediakan di tingkat bawah bersebelahan dengan foodcourt. Keadaan surau boleh tahanlah tapi taklah sehebat JPO itu sendiri.

Surau Johor Premium Outlets

Johor Premium Outlets

Johor Premium Outlets

Kepada kawan-kawan yang pergi tempat menarik di Johor Bahru iaitu Taman Tema Legoland bolehlah lajak ke Johor Premium Outlets sebab tak lah jauh mana pun.

10 tempat percutian paling popular Ogos 2013

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, alhamdulillah walaupun tanpa promosi blog travel Denaihati terus mendapat sambutan daripada trafik organik. Tulisan pengalaman mengembara Blogger Kak Jie paling banyak menerima trafik kerana melalui carian daripada serach engine. Selain itu tulisan daripada Travel Blogger Rayyan Haries dan Jardness juga mendapat perhatian daripada pembaca.

Gambar The Hobitton, New Zealand

The Hobitton

Top 10 entri Ogos 2013

  1. http://buffet-ramadhan-hotel-dan-restoran-malaysia-2013
  2. http://feri-ke-langkawi-dan-melawat-tempat-menarik-di-langkawi
  3. http://tahun-melawat-terengganu-tempat-menarik-di-terengganu
  4. http://tempat-menarik-bawa-anak-bercuti-di-kuala-lumpur
  5. http://percutian-sehari-di-bukit-fraser
  6. http://tempat-menarik-di-manila-filipina
  7. http://menang-mazda2-hatchback-dari-lazada
  8. http://taman-tema-legoland-malaysia
  9. http://cameron-highlands-tempat-tempat-menarik
  10. http://buffet-ramadhan-cyberview-resort-spa-cyberjaya-bersama-chef-jo

Kepada yang belum baca-baca entri menarik popular bulan Ogos 2013 bolehlah terjah sekarang dan kongsikan kepada kawan-kawan twitter dan Facebook.

Gambar keindahan Queenstown

tempat menarik di Queenstown

Gambar puncak gunung sekeliling Queestown

Queenstown dari puncak bukit

Untuk mendapat diskaun terbaik tempahan bilik hotel di Malaysia dan Dunia sila klik link berikut.

TEMPAHAN HOTEL SECARA ONLINE UNTUK DISKAUN SEHINGGA 60%

Jangan bazirkan duit anda buatlah tempahan bilik hotel di lokasi menarik pelancongan di Malaysia secara online.

Tahun Melawat Terengganu – Tempat Menarik Di Terengganu

Tahun 2013 telah dipilih oleh kerajaan negari Terengganu sebagai Tahun Melawat Terengganu 2013 (TMT 2013) dengan moto Negeri Cantik, Budaya Menarik.  Terengganu memang cantik, memang menarik untuk bercuti.  Dengan jaringan Lebuh Raya Pantai Timur yang memudahkan perjalanan , percutian ke Terengganu melalui jalan pesisir pantai sangat memukau.

KLIK UTK TEMPAHAN HOTEL SECARA ONLINE UNTUK DISKAUN SEHINGGA 60%

Biru laut dan lambaian pohon kelapa disepanjang pantai di Terengganu menyegarkan dengan pemandangan perkampungan tradisi masyarakat pantai timur.

selamat datang ke terengganu

Tahun Melawat Terengganu 2013

Selepas mengharungi perjalan lebih kurang 280KM dari Kuala Lumpur, inilah pintu gerbang sempadan  antara Pahang – Terengganu.  Secara rasminay kita telah memasuki negeri Terengganu yang terkenal dengan penyunya.

CARA MEMBELI TIKET AIRASIA SECARA ONLINE

Lebih kurang 5 Kilometer dari pintu gerbang, ambil simpang ke kanan ke arah Kuala Kemaman. Di kawasan tepi jalan arah ke Kuala Kemaman, ramai peniaga menjual satar . Di ksini juga ada kedai makan yang popular iaitu Warung Aziz Satar yang terkenal dengan warung pinggan besarnya.

Teluk Lipat

Teluk Lipat , Dungun

Sepanjang pesisir pantai, kita boleh singgah di Pantai Teluk Mak Nik atau Monica Bay, Pantai Petunjuk, Pantai Kemasik, Tanjung Jara , Rantau Abang atau Pantai Kelulut.  Laut yang membiru dan angin bertiup sangat mendamaikan.  Terasa hilang lelah memandu 3-4 jam dari Kuala Lumpur.

Kapal laut

Kapal laut

Bas Kayu Terengganu
Oh ya, jangan lupa untuk berkongsi pengalaman menaiki Bas Bandar yang dikenali sebagai Bas Kayu. Saya tak pernah jumpa bas yang berukir dengan kayu ini di tempat lain.

ICT Pok LOng

ICT – Ikan Celup Tepung Pok Long, Teluk Ketapang.

Terengganu juga amat terkenal dengan makan sumber laut yang segar. Kita boleh jumpa banyak gerai yang menjual hasil tangkapan laut seperti keropok atau satar.

Jangan lupa singgah di Ikan Celup Tepung Pok Long di Teluk Ketapang yang terletak berdekatan Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu. Jangan lewat kerana gerai Pok Long dibuka dari jam 2.15 petang hingga 7.30 malam sahaja.

pulau warisan icity terengganu

pulau warisan icity terengganu

Selepas menjamu selera ikan celup tepung, luangkan waktu di malam di Pulau Warisan , Jalan Hiliran berdekatan dengan Chinatown. Kuala Terengganu . Lampu berwarna warni menghiasi kawasan ini menghidupkan malam di Kuala Terengganu.

Kampung Cina Kuala Terengganu

Kampung Cina Kuala Terengganu

Debelah pulau Warisan terletak Kampung Cina Kuala Terengganu. Kampuang yang masih mengekalkan seni bina yang melambangkan kewujudan masyarakat cina di sini.

Snorkeling

Snorkeling di Pulau Kapas

Untuk merasai kedamaian dan menikmati percutian indah, Terengganu mempunyai beberapa pulau yang menarik untuk dilawati seperti Pulau Redang, Pulau Perhentian , Pulau Tenggol, Pulau Gemia dan Pulau Kapas.

Terengganu bukan saja mempunyai lokasi percutian pesisir pantai dan pulau yang menarik, tetapi lokasi kehijaunan dipendalaman seperti di Tasik Kenyir juga sangat popular sebagai tempat pelancongan di  Hulu Terengganu. Tasik Kenyir merupakan tasik buatan manusia terbesar untuk menjana kuasa elektrik di Asia Tenggara.

Tasik Kenyir terhasil apabila Empangan Hidroelektrik Sultan Mahmud Tasik Kenyir siap di bina. Sekarang kawasan ini sendang dibangunlan satu lagi empangan hidroelektrik.

Pengkalan Gawi Tasik Kenyir

Pengkalan Gawi Tasik Kenyir

Tasik Kenyir yang terkenal dengan aktiviti memancing terletak kira-kira 70 kilometer dari bandar raya Kuala Terengganu. Jeti Pengkalan Gawi adalah pintu masuk kepada perkhidmatan bot dan sampan yang menyediakan perkhidmatan rumah bot , pakej memancing dan chalet di pulau-pulau yang terbentuk di tengah tasik tersebut.

Batu Bersurat Terengganu

Batu Bersurat Terengganu

Di Hulu Terengganu atau lebih tepat lagi Kuala Berang terdapat memorial sejarah Batu Bersurat Terengganu iaitu tempat asal di mana batu bersurat ini dijumpai. Batu Bersurat ini adalah batu peringatan yang terawal dijumpai di Semenanjung dan merupakan rekod mengenai Islam sebagai agama rasmi bagi Kerajaan Melayu di Semenanjung Tanah Melayu.

Gajah Liar Terengganu

Gajah Liar Terengganu

Di Hulu Terengganu, terdapat Santuari Gajah Sungai Ketiar yang menempatkan gajah yang dipelihara. Kawasan persekitaran Tasik Kenyir ini memang habitat tempat tinggal gajah. Jika bernasib baik, kita berpeluang melihat kumpulan gajah liar yang melintasi jalan raya di sini seperti saya alami.

Sangat teruja dan rasa bertuah kerana berpeluang melihat di depan mata kawanan gajah sedang bergerak melintas jalan.

Kontest funderfull video oleh Yeo's

klik gambar untuk saiz lebih besar.

Hadiah wang tunai bernilai RM40,000 untuk anda menangi dengan hanya membuat video yang kelakar, sempoi dan menarik. Mudah gila peraduan Yeo’s Funderful Video Contest ini. Aku pun teruja nak join. Mana tahu ada rezeki. Korang pun try la. Mana tahu boleh menang hadiah utama RM20,000. Layari laman web Yeo’s untuk informasi lanjut.

Tempat Menarik Bawa Anak Bercuti Di Kuala Lumpur

Dua minggu lagi dah cuti sekolah, tentu ramai ibu bapa yang sedang merancang untuk mebawa anak-anak bercuti.  Cuti sekolah ini, bawalah anak-anak ke tempat menarik di sekitar Kuala Lumpur untuk memenuhi masa mereka disamping mendedahkan mereka dengan pengetahuan dan pengalaman.

KLIK UTK TEMPAHAN HOTEL SECARA ONLINE UNTUK DISKAUN SEHINGGA 60%

Ada banyak tempat menarik di sekitar Kuala Lumpur yang sesuai untuk membawa anak-anak bercuti.

1 – Taman Burung Kuala Lumpur –  

Taman Burung Kuala Lumpur terletak berhampiran Tasik Perdana.  GPS coordinates: N3 08.581 E101 41.294

Bagaimana hendak ke Taman Burung Kuala Lumpur?

  • Dari Jalan Bangsar, terus ke arah Stesen Keretapi KTM , di raound about, belok kiri ke arah Masjid Negara
  • Dari Jalan Mahameru, pusing kiri ke Jalan Parlimen. Di lampu isyarat, belok kanan ke arah Taman Tasik Kuala Lumpur.

Waktu Lawatan: 9 pagi hingga 6 petang setiap hari.
Harga Tiket : Dewasa RM 25 , Kanak-kanak RM 12
Aktiviti Menarik : Pertunjukan Burung setiap jam 12.30 dan 3.30 petang.

melawat taman burung

 

2 – Taman Orkid Kuala Lumpur

Taman Orkid terletak dihadapan Taman Burung Kuala Lumpur.  Dibuka setiap hari dari jam 9 pagi hingga 6 petang dan masuk adalah percuma.

CARA MEMBELI TIKET AIRASIA SECARA ONLINE

Keseluruhan kawasan ini adalah kira-kira satu hektar dan ditanam dengan pelbagai jenis orkid yang pastinya memjadi kegilaan kepada pencipta orkid. Kawasan ini juga amat sesuai kepada peminat fotografi dan pelawat juga boleh membeli orkid di bazar di dalam taman.

 

taman orkid kuala lumpur

3 – Pusat Sains Negara

Pusat Sains Negara terletak di Bukit Kiara, bersebelahan Bahagian Teknologi Pendidikan (BTP), dan berhadapan bangunan Suruhanjaya Sekuriti. Bangunan Pusat Sains ini mudah untuk dikenali dari jauh kerana ianyanya mempunyai rekabentuk bangunan yang unik menyerupai sebuah kon yang terpotong kemuncaknya dan ditutupi dengan sebuah kubah geodesik. Terdapat berbagai jenis bahan pameran yang direka untuk menarik, merangsang dan mendorong para pelawat untuk menanam minat aktif terhadap Sains dan Teknologi.

Waktu Lawatan:

  • 9.00 pagi hingga 5.00 petang (Isnin – Khamis, Sabtu – Ahad (Tutup pada hari Jumaat )

Harga Tiket:  

  • Dewasa– RM 6.00
  • Kanak-kanak   ( 7 – 12thn) dan warga emas – RM 3.00

kapsul Soyuz.

4 – Planetariun Negara

Planetariun Negara   terletak di atas bukit di antara Pusat Islam dengan Muzium Negara.  Sebuah jejantas pejalan kaki  dibina untuk menghubungkan Kompleks Planetarium dengan Muzium Negara  Ianya adalah pusat yang menawarkan pameran astronomi menarik.

Waktu Lawatan Planetarium Negara

  • 9.30 pagi hingga 4.30 petang
  • Selasa hingga Ahad termasuk pada cuti umum
  • Ditutup setiap hari Isnin ,Hari Raya Puasa and Hari Raya Haji

Bayaran Masuk Planetarium Negara

  • Percuma

Bayaran Masuk Pertunjukan di Teater Angkasa

  • Dewasa (13 tahun dan ke atas) : RM 6.00
  • Kanak-kanak (bawah 12 tahun) : RM4.00

Setiap hari  ada  4 pertunjukan di Teater Angkasa  kecuali hari Jumaat.

5 – Zoo Negara

melawat zoo negara

Zoo Negara Malaysia diuruskan oleh Persatuan Zoologi Malaysia, sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang ditubuhkan untuk mewujudkan zoo tempatan di negara ini. Zoo Negara telah dibuka dengan rasminya pada 14 November 1963 dan sehingga kini menjadi tempat tinggal lebih kurang5137 spesimen daripada 476 spesies mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan.

Zoo Negara terletak di Hulu Kelang, boleh dilalui melalui MRR2.

Waktu Lawatan : Setiap hari dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang

Bayaran Masuk :

  • Dewasa RM 30
  • Kanak-kanak RM 6
  • Warga Emas ( 60 tahun ke atas ) RM 10
  • Tiket rombongan sekolah : Pelajar RM 4/ Guru RM 10

Aktiviti Menarik  : Multi-Animal Show (Sea Lion / Macaques / Macaws) setiap hari pada jam 11.00 pagi dan 3.00 petang (3.30 petang pada hari Jumaat)

6 – Istana Negara Lama

melawat istana negara

Istana Negara terletak di Jalan Istana bertentangan dengan Jalan Syed Putra, di tepi Bukit Petaling di Kuala Lumpur yang menghadap Sungai Klang. Istana Negara adalah kediaman rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sejak merdeka sebelum berpindah ke Istana Negara, Jalan Duta pada 15 November 201.

Istana Negara ini dengan secara rasminya menjadi Muzium Diraja mulai 1 Februari 2013. Sejak itu, Istana Negara telah membuka Bilik Beradu Yang di-Pertuan Agong , Bilik Beradu Kerabat Diraja, Bilik Santapan, Bilik Permaisuri , Bilik Menteri , Bilik Duta malah Bilik Mandi Permaisuri.

Waktu Lawatan

  • Setiap hari – 9.00 pagi hingga 5:00 petang

Bayaran Masuk ke Muzium Diraja Istana Negara

  • Dewasa RM 5.00
  • Kanak-kanak / Pelajar Sekolah Menengah Beruniform RM 2.00
  • Pelajar Sekolah Menengah Tidak Beruniform RM 3.00
  • Warga Emas & OKU RM 3.00

Semoga percutian untuk anak-anak kita diisi dengan lawatan yang mendedahkan mereka dengan pengalaman dan pengetahuan yang berfaedah.

Kontest funderfull video oleh Yeo's

klik gambar untuk saiz lebih besar.

Hadiah wang tunai bernilai RM40,000 untuk anda menangi dengan hanya membuat video yang kelakar, sempoi dan menarik. Mudah gila peraduan Yeo’s Funderful Video Contest ini. Aku pun teruja nak join. Mana tahu ada rezeki. Korang pun try la. Mana tahu boleh menang hadiah utama RM20,000. Layari laman web Yeo’s untuk informasi lanjut.

Feri ke Langkawi Dan Melawat Tempat Menarik Di Langkawi

Pulau Langkawi adalah lokasi percutian pulau yang paling terkenal di Malaysia terletak di negeri Kedah. Pulau tropika yang terletak antara Selat Melaka dan Lautan Andaman ini merupakan salah satu dari pada 104 pulau yang terdapat utara pantai barat semenanjung.

KLIK UTK TEMPAHAN HOTEL SECARA ONLINE UNTUK DISKAUN SEHINGGA 60%

Cara untuk ke Pulau Langkawi

  • Pulau Langkawi boleh dikunjungi melalui udara ( MAS, Air Asia dan Firefly ) dan mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi dengan mengambil masa lebih kurang 45 minit penerbangan dari Kuala Lumpur.
  • Bas Transnasional bertolak dari Hentian Puduraya pada jam 11.00 malam dan tiba jam 4.45 pagi di Kuala Perlis. Bas Plusliner menyediakan perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuala Perlis pada jam 10.30 pagi dan tiba pada jam 6.00 petang.

Tambang bas dari Kuala Lumpur ke Kuala Perlis – RM 42.80

  • Boleh juga menaiki Keretapi ( KTMB ) Senandung Langkawi yang bertolak dari KL Sentral ke Arau. Keretapi bertolak dari KL Sentral jam 9.20 malam dan tiba di Arau jam 8.00 pagi. Dari Arau ambil teksi untuk ke Jeti Kuala Perlis. Lebih kurang 15- 20 minit perjalanan ( 17 kilometer ).

Harga tambang keretapi RM 34.00 dan tambang untuk sebuah teksi lebih kurang RM 10.

feri ke langkawi

Harga tiket feri ke Pulau Langkawi.

Kuala Perlis ke Pualau Langkawi

  • Dewasa – RM 18
  • Kanak-kanak – RM 13

CARA MEMBELI TIKET AIRASIA SECARA ONLINE

Kuala Kedah ke Pulau Langkawi

  • Dewasa – RM 23
  • Kanak-kanak – RM 17

Tiket feri ke Langkawi tidak boleh ditempah ( booking ) , kena beratur dikaunter. ( Kecuali untuk rombongan )
Feri beroperasi dari jam 7.00 pagi hingga feri terakhir jam 7.00 malam.
Tiket feri untuk kembali dari Jeti Kuah Langkawi ke Kuala Perlis/Kuala Kedah boleh ditempah ( booking ) selepas tiba di Langkawi. Saya cadangkan sebaik tiba di Langkawi, beli tiket untuk balik terlebih dahulu kerana kita boleh merancang percutian tanpa risau untuk dapatkan tiket untuk balik.

peta pulau langkawi
Peta Langkawi dengan nama tempat yang boleh dilawati seperti   Pantai Pasir Hitam, kereta kabel , Under Water World , Telaga Air Hangat , Makam Mahsuri, Beras Terbakar , Kampung Kristal dan aktiviti menjelajah pulau-pulau sekitar.

Island hopping
Pulau Langkawi sebenarnya adalah pualau yang terbesar dari gugusan 99  pulau disekitarnya.

Terdapat perkhidmatan sewa bot di Jeti Teluk Baru berdekatan Jeti Awana Porto Malai .  Ada syarikat yang menawarkan perjalanan merangkumi lebih kurang 4 jam ke Tasik Dayang Bunting, Pulau Singa Besar dan Pantai Beras Basah.

Waktu aktiviti ini bermula dari jam 9.00 pagi hingga 2.00 petang.  Perkhidmatan ini termasuk menjemput dan menghantar dari hotel penginapan ke Jeti Teluk Baru.

Harga tambang bot untuk seorang 

  • Dewasa – RM 35
  • Kanak-kanak – RM 25

Boleh juga chartered sebuah bot dengan harga RM 400 – RM 500 sebuah bot.

Tasik Dayang Bunting

Tasik Pulau Dayang Bunting - Dalam perjalanan ke sini, kita akan melihat bentuk gunung yang menyerupai seorang perempuan sedang terbaring dengan bentuk kepala , dada dan perut yang sedang bunting.

eagle feeding langkawi
Selepas mandi di Tasik Pulau Dayang Bunting,  salah satu aktiviti Langkawi Island Hopping Tour  adalah  melawati Pulau Singa Besar untuk melihat helang.  Pemandu bot yang saya sewa membawa potongan daging ayam untuk dicampak ke laut bagi menarik minat helang untuk menyambar makanan tersebut.

Pantai Beras Basah

Air yang jernih sehingga kita boleh nampak ikan warna warni dari atas Jeti Pantai Beras Basah.  Pantainya yang bersih dan pasir menggebu halus cukup mendamaikan.

Untuk aktiviti island hopping, pakai pakaian yang sesuai dan jangan bawa barang terlalu banyak, cukup persalinan ringkas kerana kita akan bergerak ke Tasik Dayang Bunting lebih kurang 1 Kilometer berjalan kaki mendaki anak tangga.

melawat makam mahsuri

Selain aktiviti menjelajah pulau-pulau,  luangkan masa melawat Makam Mahsuri yang terkenal dengan lagenda Pulau Langkawi.  Komplek perkampungan ini dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan binaan rumah traditional Kedah yang terkenal di Langkawi ketika itu.

dataran helang pualu langkawi

Sebelum balik, bersebelahan Jeti Kuah adalah Dataran Helang iaitu mercu tanda Langkawi. Patung helang setinggi 12 meter yang menggambarkan Lang berdiri di atas batu Kawi yang memberikan nama kepada pulau lagenda ini – Langkawi.

coklat DAIM

Salah satu tarikan utama di Langkawi adalah membeli belah di kedai bebas cukai. Selain pinggang mangkuk berjenama atau pemanggang ajaib yang popular sekarang , cokelat Daim adalah satu produk mesti beli jika ke Langkawi. Sekarang musim cokelat Almond Gold Whittakers yang mula menjadi kegilaan penggemar cokelat di Langkawi.

Mesti beli cokelat kerana perbezaan harga yang agak ketara berbanding di semenanjung. Pemanggang ajaib jenama Vantage berharga RM 99 di Langkawi.

Owh… minyak gamat juga satu produk terkenal Langkawi yang mesti dibawa balik.  Maklumlah selepas berjalan dan bergerak sepanjang percutian, perlukan minyak untuk menghilangkan sengal, lenguh dan sakit kaki.

Kontest funderfull video oleh Yeo's

klik gambar untuk saiz lebih besar.

Hadiah wang tunai bernilai RM40,000 untuk anda menangi dengan hanya membuat video yang kelakar, sempoi dan menarik. Mudah gila peraduan Yeo’s Funderful Video Contest ini. Aku pun teruja nak join. Mana tahu ada rezeki. Korang pun try la. Mana tahu boleh menang hadiah utama RM20,000. Layari laman web Yeo’s untuk informasi lanjut.